Budi svoja

Kako da znaš da li si spremna

 

Pitanja koja treba da postaviš sebi pre nego što imaš seks

 

Pre nego što ti neko postavi pitanje da li želiš ili pre nego što dođeš u situaciju da imaš seks, važno je da neke stvari raščistiš sama sa sobom. Prvo, uvek pitaj sebe kako se u tom trenutku osećaš. Da li je pravo vreme, pravo mesto i prava osoba? Da li postoji dovoljno poverenja i da li osećate isto jedno prema drugom?

To što si u vezi ne znači da moraš da imaš seks. Čak i ako si to radila jedanput ili dvaput, svejedno je potrebno da svaki sledeći put proveriš da li to zaista opet želiš.

Ako ti se čini da bi mogla da imaš seks, postavi sledeća pitanja koja će ti pomoći da se odlučiš:

·         Da li osećam da je ovo prava stvar?

·         Da li se jednako sviđamo jedno drugom?

·         Da li me poštuje?

·         Da li smo pričali o korišćenju kondoma i da li je taj razgovor prošao ok?

·         Da li smo obezbedili kontracepciju radi zaštite od trudnoće i seksualno prenosivih bolesti?

·         Da li se osećam slobodno da kažem „ne“ u bilo kom trenutku ako se predomislim i da li bismo oboje bili ok sa tim?

 

Ako je odgovor na sva ova pitanja „da“, možda je došao pravi trenutak. Ali ako odgovoriš sa „da“ na bilo koje od sledećih pitanja, onda verovatno nije:

 

·         Da li me neko pritiska da to uradim, npr. dečko ili drugarice?

·         Da li bih posle mogla zbog nečega da se kajem?

·         Da li bih to uradila samo da bih impresionirala ili dostigla drugarice?

·         Da li razmišljam o seksu da bih zadržala dečka?

 Važno je da otvoreno razgovarate o vašoj vezi. Iskrena komunikacija omogućava da znate tačno šta želite i kako se oboje osećate, umesto da nagađate.

Teško je zadržati kontrolu kada koristiš alkohol – seks i alkohol ne treba da idu zajedno. On može uticati na tvoje rasuđivanje. Možeš postati podložnija tuđem uticaju ili doneti neoprezne odluke, kao što je nezaštićen seks, koji može voditi ka neželjenoj trudnoći ili seksualno prenosivim bolestima.  

 

Ne bi trebalo da popustiš pod pritiskom, bez obzira da li dolazi od dečka ili prijatelja. Ovo je velika odluka i treba da se osećaš spremno i da možeš da biraš okolnosti pod kojima će da se ostvari. Samo tako ćeš zaista uživati, što je jedini pravi razlog zbog kojeg treba da imaš seks!

Share