Budi svoja

Saveti za dobru vezu

Da li sam u dobroj vezi? Ovo je prvo pitanje koje treba sebi da postaviš kada si sa nekim. U dobrim vezama, obe osobe se osećaju bezbedno i dobro u vezi sa sobom.

 

6 osobina dobre veze:

Poštovanje + Iskrenost + Poverenje + Ravnopravnost + Podrška + Dobra komunikacija

 

 

Dobra veza ima sledeće osobine:

•    Poštovanje

Da li znate da saslušate jedno drugo? 
Da li uvažavate mišljenje druge osobe?  
Da li prihvatate vaše različitosti i pravo da imate drugačije stavove?
Da li ste pre svega dobri prijatelji?

•    Iskrenost

Da li ste oboje spremni da priznate kada pogrešite?
Da li možete da kažete istinu bez straha od omalovažavanja i ismejavanja?
Da li ste oboje spremni da preuzmete odgovornost za svoje postupke?

•    Poverenje

Da li imate poverenja u odluke druge osobe?
Da li možete da se oslonite na drugu osobu  u teškim trenucima?

•    Ravnopravnost

Da li ste u jednakoj meri spremni na kompromis?
Da li u jednakoj meri primate i dajete?
Da li zajedno donosite odluke koje se tiču oboje?
Da li potrebe svake pojedinačne osobe imaju jednaku važnost?

•    Podrška

Da li podržavate jedno drugo u interesovanjima, hobijima, planovima za budućnost?
Da li oboje poštujete potrebu druge osobe u vezi da provodi vreme učeći, sa svojom  porodicom i prijateljima?

•    Dobra komunikacija

Da li razgovarate otvoreno o svojim osećanjima?
Da li možete da prevaziđete neslaganja?
Da li ste u stanju da saslušate jedno drugo bez osuđivanja?


Dobra komunikacija je ključna za izgradnju svakog odnosa. Prvi korak je da utvrdite da li oboje želite i očekujete iste stvari u vezi. Sledeći saveti ti mogu pomoći da stvoriš i održiš kvalitetnu vezu.

 

7 saveta za dobru vezu

 

1.  Razgovarajte. Ako ti nešto smeta bolje je da što pre otvoreno razgovaraš o tome nego da prećutkuješ. U suprotnom, problem samo postaje sve veći i veći.

 

2.     Utvrdite granice. Razgovarajte unapred o onome što želite ili ne želite u vezi. Uvek imaš pravo da kažeš „ne“ nečemu što ti ne prija, a važno je da to poštuje osoba sa kojom si i da te ne prisiljava na nešto što ne želiš. Jasno pokaži svoje granice i ne odustaj od onoga što ti je važno (npr. da ne želiš još seksualne odnose) – ovo ti može delovati suvišno, ali je jako korisno da se izbegnu nesporazumi i povređivanje.

 

3.  Poštujte jedno drugo. Želje i osećanja osobe sa kojom si u vezi su jednako važna kao i tvoja. Ravnopravnost i obostrano poštovanje su neophodni za održavanje dobre veze. Potrebno je da dobro poznaješ osobu sa kojom si u vezi i da pre svega budete dobri prijatelji.

 

4.     Dogovarajte se. Neslaganja su normalan deo svake veze, ali je važno da pronađete konstruktivan način da ih razrešite. Pokušajte da o svemu razgovarate otvoreno, uz poštovanje druge osobe. Naučite kako da izrazite neslaganja i rešite nesporazume kroz raspravu, a bez svađe.

 

5.    Pružajte podršku. Važno je znati da pružiš podršku i ohrabrenje, kao i da da ih tražiš kada su tebi potrebni. Važno je da pomažete jedno drugom da se razvijate i napredujete, umesto da sputavate i obeshrabrujete jedno drugo.

 

6.      Poštujte potrebu za privatnošću. Samo zato što ste u vezi, ne znači da morate stalno sve da delite i da konstatno provodite vreme zajedno. U dobroj vezi uvek postoji prostor za svačiju individualnost. To što ste zajedno takođe ne znači da treba da delite lozinku za e-mail, fejsbuk ili da imate pristup ličnim sadržajima na mobilnom.

 

7.       Ne žurite. Potrebno je vreme da se razvije poverenje. Iako pažnja prija, ako druga osoba vrši pritisak da prebrzo postanete bliski, to može biti znak posesivnosti i upozorenje da se veza može pretvoriti u nasilnu.

 

U lošoj vezi mogu nedostajati samo neke ili sve od ovih osobima. I zbog toga se u takvoj vezi možemo osećati nesrećno ili nebezbedno. Da bi otkrila da li imaš razloga za brigu, pogledaj znake upozorenja.

 

"Crvene zastavice" - prvi znaci upozorenja

Još pre nego što veza postane ozbiljna neke stvari ukazuju na mogući rizik od nasilja. Neki od prvih znakova da nešto nije u redu mogu biti ako npr. tvoj dečko:

 lako se razbesni;

 grub je prema drugima;

 ranije je bio u lošim vezama za šta krivi isključivo svoje bivše devojke;

 prebrzo ste se zbližili;

 veruje da muškarac treba da bude glavni, a da žena treba da popušta;

   neko od tebi bliskih osoba te je upozorio na njega ili misli da sa njim nisi bezbedna.

 

Reši ovaj TEST da bi proverila da li postoji opasnost da ti se desi nasilje u vezi. 

 Ako poznaješ osobu za koju brineš da se nalazi u nasilju, pogledaj i savete o tome kako pomoći drugu/arici koji/a se nalazi u nasilnoj vezi.

Share