Budi svoja

Mitovi i istina o ljubavi i seksu

 

Članice našeg Aktivističkog tima zaključile su da su pogrešna uverenja o ljubavi i seksualnosti jedan od gorućih problema za njihove vršnjakinje i vršnjake. Aleksandra Backović i Marija Kantar iz III razreda Hemijske škole u Beogradu sprovele su malu anketu u svom okruženju i na osnovu nje sastavile spisak najčešćih mitova o ljubavi i seksu, kao i odgovora koji treba da ih razveju:

 

1. Prvi poljubac će biti savršen

Svi misle da prvi poljubac mora biti idealan, jer se plaše da ne razočaraju svog partnera ili partnerku, tako da se samim tim svi puno opterećujemo time... što nikako ne treba da bude tako! Ništa nije savršeno kad se radi prvi put - tako da samo opušteno!

 

2. Prvi seks takođe mora biti savršen

Prvi seks predstavlja nešto važno u životu svake devojke. Devojke provode puno vremena razmišljajući o tome i još pre odnosa imaju izgrađene stavove o nekim stvarima koje možda nisu tačne: "prvi put mora biti lepo kao na filmu", "nikako ne stupati u odnos na 1., 2., 3.... sastanku, to je suviše rano", "ne znam da li to da uradim sa njim, mojim drugaricama se baš i ne sviđa"... To su stvari o kojima najviše razmišljamo. Prvi put sigurno neće biti savršen kao na filmu, jer tvoj partner i ti možda nemate ista očekivanja i iste stavove o nekim stvarima. Važno je prvo da razgovarate o tome. U odnose treba da stupiš kad ti budeš želela sa osobom u koju imaš poverenja, bez obzira na to šta će drugi reći.

 

3. Strašno je ako si imala više partnera -

devojke koje su bile sa puno mladića se nazivaju pogrdnim imenima („fukse“, „drolje“, „kurve“), a mladići koji su bili sa puno devojaka su „carevi“, „frajeri“, „šmekeri“

Muškarci devojke koje su imale više partnera nazivaju pogrdnim imenima, a još je gore što ih i devojke često osuđuju zbog toga. Ova ista merila i nazivi važe i kad je u pitanju „prevara“ u vezi - za muškarce jedna, a za devojke druga. Naš izbor partnera, odnos sa njima i njhov broj je samo naša stvar i niko nema pravo zbog toga da nas osuđuje i vređa!

 

4. Ljubomora je dokaz ljubavi

Većina devojaka će reći "pa normalno je da je ljubomoran, to znači da mu je stalo do mene" - što je zapravo najveći mit - ljubomora nije nikakav dokaz ljubavi! Ako vaš partner ima poverenja u vas, nema mesta ljubomori. Ljubomora sa vremenom postaje sve gora i može doći do užasnih posledica. Takođe mnoge devojke sebe smatraju krivom za agresivno ponašanje njihovih partnera, što nikako nije tačno - svako je odgovoran za svoje ponašanje!

 

5. Odlazak kod ginekologa je nešto strašno

Većina devojaka se plaši ginekologa, sramota ih je, pa zbog toga stalno odlažu prvi pregled. A ustvari je to jako važno, a posebno bi bilo poželjno da se pre i posle prvog odnosa poseti ginekolog. To je sasvim normalna stvar i treba raditi na tome da se devojke više informišu i shvate da to nije ništa strašno!

 

 

Share