Budi svoja

Cyber zamke

 

  

Kako da izbegneš internet ili sms dramu

 

Ako je to nešto što ne bi izgovorila, nemoj ni da pošalješ. Kada su uznemirene, devojke mogu napisati stvari koje ne bi nikada rekle nekom u lice. Naleti panike i besa vode do impulsivnog slanja sms-ova koja mogu izgoreti rupe u prijateljstvu. 

Evo dva saveta devojkama kako da izbegnu ovakve greške:

 

Prvo, ako si opsednuta potrebom da pošalješ poruku, a ta potreba je tako jaka da bi kuća mogla da gori, a ti bi nastavila da kucaš – treba da staneš. Previše si uznemirena i verovatno je da ćeš reći nešto zbog čega ćeš zažaliti. Ostavi mobilni, udalji se od kompjutera.

 

Drugo, ako sumnjaš da konflikt preko sms-a ili onlajn narasta, uspori. Pre nego što pritisneš „enter“ ili „send“, pročitaj naglas sebi ono što si napisala. Zapitaj se: da li bi stvarno izgovorila ove reči toj osobi? Ako je odogovor da, pošalji. Ako je odgovor ne ili možda, vrati se i izmeni tekst. Ponovo ga pročitaj naglas: da li zvuči kao nešto što bi ti rekla? Da li koristiš velika slova da bi „vikala“ onlajn, a uživo verovatno ne bi podigla ton? Nemoj da šalješ sve dok ono što je napisano ne bude odgovaralo onome što bi stvarno mogla da kažeš.

 

Nemoj da se svađaš sa svojim prijateljima preko interneta. Evo šta je privlačno u svađama onlajn: prvo, ne morate da gledate osobu u oči, ni da čujete njen glas. Drugo, imate sve vreme koje vam je potrebno da dođete do pravog odgovora. Ali...

 

Kada ne gledaš osobu u oči, prestaješ da razmišljaš o tome kako se oseća. Kada ne postoji kontakt očima, manje pazimo da ne povredimo drugu osobu i više smo usredsređene na to da damo oduška svojim emocijama. Verovatnije je da ćemo reći stvari koje ne mislimo. Ponesene smo lažnim samopouzdanjem koje brzo ispari i ostavi nas u problemu.

 

Kada ne možemo da čujemo nečiji glas, teško je znati koji ton ta osoba koristi. Nesporazumi se dešavaju konstantno: sve što vidimo su reči na ekranu, tako da možemo da zaključimo da je osoba ljuta, a da zapravo ne znamo istinu. Često dolazi do nepotrebne drame.

Svađanje onlajn može da deluje kao dobra ideja kada razmišljaš o tome, ali u praksi, brzo dolazi do haosa. Tehnologija nikada nije zamena za iskren, stvaran odnos. Koliko god može biti teško da pričaš sa nekim lice u lice, ovo je najbolji način da razrešiš konflikt sa poštovanjem i zrelošću. Mejl može biti izuzetak ako se pažljivo koristi. Kada postane prostor za ljutnju, nije više od koristi.

 

Ne koristi društvene mreže da bi izražavala nezadovoljstvo svojim odnosima. Društvene mreže dozvoljavaju korisnicima da objavljuju statuse, javna obaveštenja koja često govore o tome gde se neko nalazi ili kako se oseća. Na žalost, mnoge devojke koriste statuse da bi izražavale svoja negativna osećanja o nekome, pozivajući celo svoje društvo da posmatra, doprinese ili, još gore, da se uključi.

  

Evo primera statusa koji je objavila jedna učenica, a koji je dostupan stotinama njenih najbližih „prijatelja“: „Drago mi je što nisi više u mom životu! Bolje mi je bez tebe!“ Ovo je skoro zagarantovani okidač za dramu, jer će se osoba na koju se ovo odnosi osećati posramljeno, ljuto ili na neki način pozvano da uzvrati. Važno je da razlikuješ šta je primereno da se objavi na društvenim mrežama, a šta je bolje ostaviti između dve osobe. 

 

adaptirano sa: http://www.rachelsimmons.com/2011/08/why-girls-need-to-learn-about-cyberdrama-not-just-cyberbullying/

 

 

Elektronsko nasilje

Elektronsko nasilje ili „cyberbullying“ je korišćenje modernih tehnologija da se neko namerno maltretira i ponizi. Može se desiti bilo kome, bilo kad i može učiniti da se osećaš nesigurno i usamljeno. Može se ostvarivati putem: mejla, četovanja, društvenih mreža (Fejsbuk, Tviter, itd.), mobilnih telefona (sms ili fotografije, video-zapisi), onlajn igrica, internet foruma, slanjem virusa...

Šta sve može biti:

-          uvredljivi sms-ovi i mejlovi

-          postavljanje uvredljivih poruka ili slika

-          lažno predstavljanje i provaljivanje u tuđi nalog

-          lažno obeležavanje na slikama

-          konstantno uznemiravanje onlajn ili preko mobilnog

-          širenje neistinitih informacija

-          korišćenje uvreda ili psovki

-          onlajn proganjanje i zastrašivanje

 

Kako da reaguješ?

·         Nemoj da okrivljuješ sebe.

·         Nemoj da odgovaraš ili da se svetiš, ma koliko neodoljivo to može da deluje.

·         Blokiraj nasilnika i podesi jače mere privatnosti (privacy settings).

·         Prijavi ga – klikni na „report abuse“ dugme.

·         Prikupi dokaze – sačuvaj sms-ove i odštampaj mejlove ili razgovore preko društvenih mreža

·         Razgovaraj o onome što ti se dešava sa osobom od poverenja.

·         Uvek poštuj druge! Ono što objaviš može ostati na internetu zauvek!

 

Zaštiti svoje internet naloge i mobilni lozinkama – i ne deli ih ni sa kim!

 

Razgovor sa roditeljima, nastavnicama/ima, psihologom/psihološkinjom  ili direktorom/kom škole može da dovede do rešenja. Tvoja škola verovatno ima pravila koja zabranjuju elektronsko nasilje.

 

Šta da uradiš ako ti neko maltretira druga/drugaricu?

-       nemoj da prosleđuješ takve poruke ili slike (tako postaješ saučesnica)

-        nemoj da ćutiš o tome – reci odrasloj osobi kojoj veruješ

 -          podrži druga/drugaricu i prijavi nasilje

 

Bezbednost na internetu

Na sajtu kliknibezbedno možeš naći savete koji ti mogu pomoći da se bezbedno družiš, kao i pravila

"bezbednog klika". 

 

 

 

 

Share